ADK scrie:Tramvaiele astea eu unul nu le prea văd rostul. Sunt niște prototipuri, știute de noi pasionații mai mult și văzute de prea puțin mai ales în perioada când încă circulau. Așa că rostul într-un muzeu nu-l văd, sunt niște eșecuri și doar astea au existat, mai cunoscut e un V2A în cazul lui 4042 (dar ei au în muzeu Lohner și alte tramvaie care au fost și într-un singur exemplar, și nu au fost destinate serviciului comercial de zi cu zi, ca EP/V3A, V56 etc).
Au avut şi alţii prototipuri mai mult sau mai puţin reuşite şi le-au păstrat. Bine, URAC nu cred că a scos 2 tramvaie identice de la V2A ,,model 1983" încoace, le putem considera pe toate prototipuri. Problemele de pe 3002 şi 3004 (că 3001 e cu alte echipamente) sunt cele caracteristice tuturor chopper-elor manufacturate de URAC - nu mai există secţia de electronică de putere a URAC, nu mai poate produce nimeni piese de schimb şi nici soft (cel actual era oricum un proiect didactic la Politehnicii). Inevitabil va trebui făcut ca la 4036 şi 4014 (adică plătit banu' greu la ICEP-SAERP şi instalat noul proiect didactic de soft al UPB), fie tras la gard. De altfel, aceeaşi ,,bubă" o au toate tramvaiele cu electronică de putere - tehnologia evoluează şi după 10 - 15 ani nu se mai găsesc piese pentru computer. Atunci fie faci un ,,overhaull" cu producătorul (la un preţ de regulă cu 3 cifre în euro), fie vinzi tramvaiul la fier vechi prin Rusia sau alte ţări unde mai sunt nişte
Minitechnicus care mai bibilesc prin computere. Aşa au ajuns la Iaşi tramvaiele ST11, au ajuns troleibuze Saurer la Baia Mare sau, mai recent, prin fosta URSS Tatre T3 cu echipare TV Progress în vreme ce Cehia a păstrat din cele cu accelerator.
Aşa că sfârşitul lui 3001, 3002, 3004 şi a întregii serii 30xx e previzibil şi e destul de aproape. La fel e şi al CH-PPC-urilor. Pe de altă parte, V3A-93 reostatic s-ar putea să mai avem în circulaţie şi peste 20 de ani
...probabil ETA şi ETE nu s-au mai pus de acord ce să mai treacă pe liste...
Acum sunt DTA și DTE... S-au tăiat (defapt vândut pentru tăiere) niște 415T-uri care stăteau de ani de zile pe dreapta și erau descompletate, dar din prima serie din toate 3 depouri pe care le aveau (însă 5295 care era și el ajuns aproape la stadiul de schelet, nu știu dacă a fost vândut sau e și el în Alexandria), iar unul e la RK serios (5127) în noua schemă ca 4014. Nu știu dacă s-au tăiat în ultimii ani T4R, dar V3A știu că da (cele modernizate la Colentina, s-au tăiat chiar la URAC ca pe vremuri).
Totuși, STB ar trebui să facă un inventar serios cel puțin la autobuze/troleibuze/tramvaie cu tot ce mai e bun și ce nu (mai ales că la tramvaie au ce da la remat și se obține ceva, oricum s-au vândut deja toate remorcile Rathgeber m5.65 și cel puțin EP-ul 6068). Sunt multe E3-uri care zac în autobaza Ferentari încă cu sigla RATB-ului, și totuși au venit cele 400 de Otokare și cele 130 de hybride care le-ar fi putut înlocuii. Oricum un prim pas spre casare este și primul E4, 4661(? sau care e acela care a intrat sub balcon, mașina e de la Militari sigur) ajuns daună totală, însă deocamdată este sursă de piese pentru celelalte E4-uri.[/quote]
Cel puţin o remorcă de Ep şi una de Rathgeber au ajuns la CFI Criscior, deci mai există un viitor pentru ele în mâinile d-lui. Hocevar.
Cu URAC-ul mobilizat exemplar şi cu ceva retehnologizări pe ici pe colo probabil s-ar putea repara capital 20 - 30 de V3A-93 + 3 - 4 vagoane de CA şi 5 - 6 Tatre pe an fără mari probleme, în ideea că tot ce e de Faur şi Ep dispare. Dar nu dă nimeni bani pentru asta.