Despre transportul în comun din Craiova


Transportul în comun în municipiul Craiova este efectuat de către Regia Autonomă de Transport Craiova, societate aflată în subordinea Consiliului Local Craiova.
Site-ul unităţii este http://www.rat-craiova.ro.
Tariful unei călătorii este de 2 RON la chioşc/automat şi 2,5 RON la şofer. Am văzut numeroase situaţii în care şoferii aşteaptă călătorii să meargă la chioşc să îşi ia bilet, iar unde chiar nu e chioşc eliberează biletul fără să stea pe gânduri, eventual deschizând uşa cabinei, o senzaţie foarte plăcută la minus 10 grade Celsius. Mă gândesc dacă i-am pune să vândă bilete pe domnii de la Bucureşti, din cabina lor climatizată de Mercedes... ar ieşi cu proteste sindicale, greve şi, în cele din urmă, şoferii ar lua banii şi nu ar mai da nimic. Interesant cum o soluţie atât de simplă, cu biletul la şofer, funcţionează atât de bine la Craiova. De fapt, am ajuns să mă mire normalitatea...
Sunt disponibile şi abonamente de 1 zi, la preţul de 6 RON. Acestea sunt nominale şi se eliberează doar de la casieria centrală, care se află lângă Universitate (la 3 staţii de gară) şi care, din păcate, are program doar în zilele lucrătoare. Desigur, aceste abonamente se pot cumpăra şi în avans, dar dacă vii de la distanţă mare e mai greu.
Pe linia Expres 1 a fost implementat un sistem de urmărire de la Alien Concept, conectat la nişte panouri cu LED-uri, postate în majoritatea staţiilor şi care indică minutele rămase până la următorul autobuz. De asemenea, pe linia E1 se pot utiliza carduri contactless.
Spre deosebire de alte oraşe, în Craiova s-au făcut - şi se fac în continuare - investiţii în domeniul transportului, mai ales a celui electric. Dar se urmează logica firească a lucrurilor: se începe cu organizarea şi cu infrastructura şi nu cu vehiculele. Că dacă te apuci şi trânteşti 1000 de Mercedesuri şi şoferii tot fură cursele, iar lângă ele pui 10 Bucur LF pe care le plimbi pe şine de Oţelu Roşu n-ai făcut nimic...
După cum ziceam, s-au făcut şi se fac investiţii serioase. Prin programul Civitas s-au achiziţionat choppere pentru tramvaiele SGP şi KT4D. Tot prin Civitas s-a realizat şi sistemul de urmărire de pe linia E1. Alţii au ales să facă piste de biciclete pavate cu piatră cubică de banii ăia...
Se lucrează de zor şi la modernizarea infrastructurii de tramvai, fiind deja în lucru Bd. Nicolae Titulescu, Cal. Severinului, Bd. Dacia, Bd. Decebal şi Str. H. Ford, urmând a fi atacată în curând şi Cal. Bucureşti. Se va instala linie tip CF. Iar în timp ce se lucrează (cam prin 2015 va fi gata, până atunci nu vor circula tramvaie), în halele depoului de tramvaie se lucrează de zor la efectuarea de reparaţii capitale la vagoanele existente, fiind deja în lucru 2 KT4D şi un SGP.
Ţin să mulţumesc pe această cale conducerii Regiei Autonome de Transport Craiova pentru vizitele efectuate în depou şi autobază şi pentru materialele puse la dispoziţie. Mi-ar fi plăcut să văd o asemenea atitudine şi la alţi operatori (Tg. Jiu, Zalău, Alexandria).