Citeam zilele trecute ca fantanile din Piata Unirii au ajuns in lista recordurilor mondiale. Exceptional. Dar... in alta ordine de idei... Prelungirea Ghencea. Am constatat, am ingradit... cand reparam?
Si mai este un aspect pe care vreau sa-l aduc in discutie si anume tasnitorile din Bucuresti care sunt montate la inceputul sezonului cald si pe care le uita Dumnezeu pana spre inceputul iernii. Unele nu functioneaza inca de la instalare. Se constata treaba asta abia dupa 3-4 luni. Sau deloc (exemplu concret, Parcul N. Iorga). Altele au avarii si fac inundatie, altele au debit insuficient (13 septembrie), altele in mod bizar desi nu sunt la soare scot apa clocita (Panduri), altele sunt racordate cu furtune de cauciuc chinezesti si apa are gust de cauciuc in permanenta (Palatul Copiilor), altele au suprapresiune iar jetul are 1,5 metri ca arteziana (Ion Mincu), altele lipsesc cu desavarsire de pe postament (in general unde sunt amplasate pe langa terase cu vanzare de bauturi racoritoare

), sau sunt conectate cu furtun la butoi pentru vreo florarie (Piata Cosbuc, Piata Rosetti) sau sunt cada pentru aurolaci (Piata Sf. Gheorrghe). Aceasta functionare complet aleatoare, fiecare tasnitoare prezentand alte 'simptome' de defect decat anterioara este halucinanta.
Exceptand sectorul 2 care a investit in cateva fantani cu sursa de apa put de mare adancime multe sectoare efectiv au tasnitori mai mult precare sau infecte sau defecte.
Am inteles argumentul 'cosmopolit' al disponibilitatii apei plate la pet la mai toate colturile de strada, dar pana la urma aceste tasnitori sunt conectate la o retea deja existenta si functionala de alimentare cu apa potabila la nivelul urbei si sunt un semn de civilizatie intr-un ORAS, sufocat de peturi, unde nu se recicleaza mai nimic.
Offtopic. La fel cum in mod normal ar trebui sa fie si toaletele publice, la fel de rare ca si tasnitorile si cu o functionare la fel de aleatoare, atunci cand nu sunt acaparate de drogatii cu seringa in vena.